perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pyhän Birgitan myssy - muunnos

Pellavamyssy, Harmaasusien kesken tuttavallisesti idari, on keskiaikaisten päähineiden kulmakivi. "Perinteistä" kahdesta palasta ommeltua idaria näkee tapahtumissa lähes kaikkien päässä. Kuvalähteiden perusteella naiset kuitenkin käyttivät selvästi erilaista idaria joko alimmaisena vaatteena tai oletettavasti hunnun ja leukaliinan alla. (Myös pitkästä suorakaiteenmuotoisesta pellavasuikaleesta kiedotut hunnut esiintyvät usein mm. Maciejowski-raamatun kuvituksessa.)

Tällaisista myssyistä on olemassa ainakin keskisaumallisia malleja, nk. pyhän Birgitan myssyjä, jotka perustuvat hautalöytöön (löytöihin?) ja kuvitukseen. Kuitenkin 1250-luvulle ajoitetussa Maciejowski-raamatussa miesten idareissa on joka kuvassa selkeästi erottuva keskisauma, kun taas naisten myssyt on allekirjoittaneen mielestä ommeltu yhdestä kankaanpalasta, sillä missään niistä ei ole näkyvää saumaa. Vain yhdessä kuvassa myssypäinen nainen on kuvattu suoraan sivultapäin. On myös mahdollista, että myssy olisi tehty siten että vain takaosassa on muotosaumaa, ja etuosa olisi yhtenäinen. Totesin kuitenkin myös saumattoman mallin toimivaksi ja helpoksi tehdä. Nähdäkseni tätä toteutusta ei voida sulkea kokonaan pois.


Lähtökohtana saumattoman myssyn ompeluun oli kankaan säästäminen. Se ei täysin toteutunut, sillä alunperin neliskulmaista kangasta täytyi pyöristää nurkista jonkin verran, jotta rypytettävää matkaa ei tulisi liikaa. Mahdollisesti myssyssä olisi myös hiukset sisältävän pussin alla oleva piilosauma, mutta en tässä yksinkertaisimmassa mahdollisessa mallissa lähtenyt miettimään sen toteuttamista. Mahdollisesti olisi myös mahdollista yhdistää miesten ja naisten idarien kaavat samalle kankaalle. Jääköön jatkokehitelyyn.

Alunperin lähestyin myssyä neliskulmaisena huivina, jonka sivun pituus on 50-55 senttiä tai sen verran, että etusivu ei huivimaisesti vedettynä yllä kokonaan pään ympäri vaan nurkat jäävät korvien taakse.

Ensikokeiluna rypytetin huivista muut paitsi etureunan, ja ompelin nauhan etureunaan kiinni. Näin kuitenkin pään ympäri kierretyn nauhan ulkonäkö ei mielestäni vastannut kuvituksia, joissa se näyttäisi kiertävän pään ympäri vain kahdesti, päälaelta ja hiukset sisältävän pussin alta. Tosin vaihtelunvaraa on tässä kohtaa melkoisesti.

Pyöristin neliöliinaa kevyesti kahdesta kulmasta ja ompelin näiden kolmen sivun läpi kulkevan nauhakujan. Pidempi pää nauhasta jää dominoivan käden puolelle, toiselle puolelle jää vain solmimiseen tarvittava pätkä. Hiukset asetetaan myssyyn, alareuna kiristetään sopivaksi ja myssy pauloitetaan kiertämällä pitkä osa nauhasta niskan takaa otsalle, siitä päälaen ympäri ja takaisin pussin alle, missä se solmitaan ja päät laitetaan pussin sisään.

1 kommentti:

  1. Mainio versio! Myssy on todella suosittu sekä keskiajalla että nykyään elävöittäjäpiireissä, ja siitä on käsikirjoituksissakin monia erilaisia versioita. Itse tein oman versioni variaatiosta, missä nauha ei kierrä päälaen ympäri: http://paholaisentyota.livejournal.com/6092.html. Tämä onnistui kätevästi niin, ettei nauha ole lenkki, vaan kaksi erillistä nauhanpätkää. Kaava on lähes sama kuin miesten idareissa, mutta tietty reunan pyöristämisessä tulee paljon hukkapalaa.

    Testasin tuossa myssyssäni myös halkion kiinniompelua, mutta myssy ei enää mennyt päähän. Tässä yhden palan myssyssä sitä ongelmaa ei luultavasti ole, kun reuna kiristetään vasta kun hiukset ovat jo sisällä.

    VastaaPoista