tiistai 29. toukokuuta 2012

Karjalaan takaisin

Completorium, koiranpennun* kotiuttaminen ja kesän avaus Rikalan muinaismarkkinoilla on jälleen suoritettu onnistuneesti. Viimeksimainitun aikana valmistui talvella kansanopistossa aloittamani karjalainen hopealevykaulakoru, jonka ompelin siniseen pellavaan ja tuin tuohisuikaleella, sekä tarttui mukaan hieno Suskin tekemä Kekomäen haudan S-mallinen nauha, joka on sopivasti valkoista ja krapinpunaista.

Nyt siis tilanne on se, että itäisen malliseen takkiin olisi ainekset nappeja lukuunottamatta pääosin kasassa. Mutta suurin ahdistus iskee nyt, kun pitäisi päättää millä kaavalla tuosta ah niin kapeasta kankaasta leikkaa sen takin. Tuumin että jokin venäläisen svitan tyyppinen ratkaisu voisi olla paikallaan tässä, mutta kun niistäkin pitäisi kaivella se tarkempi rakenne ehkä mielellään ensin. Onko vyötärösauma tyypillinen? Ja miten pitkät hihat? Ja voiko sen vuorittaa? Tilasin juuri Granumista tämän erinomaisen kirjan, johon törmäsin ensin Tampereen kaupunginkirjastossa, mutta siinäkään ei valitettavasti juuri tekstiileistä puhuta, sen sijaan eri kalmistojen tyypitys ja ajoitus on varsin hyvän oloisesti tehty - mitään arkeologian koulutustahan mulla ei ole, mutta loogiselta se vaikutti. Lisäksi mukana on kasa viitteitä, joista varmasti on hyötyä jos vain osaisi venäjää.

Now that the summer is officially opened at Rikala market and the big LARP and getting the puppy* home are succesfully completed, itime to start planning for new projects. I'm leaning strongly towards East Karelia in my upcoming stuff; at Rikala I finished a choker with silver plates sewn on linen wrapped around birchbark, a lovely unisex piece of jewelry from, IIRC, Kekomäki grave at Kaukola. I also bought a tablet woven band with an S pattern from the same graveyard, madder red on white.

So buttons excluded I should have all I need for my new Karelian coat. I bought the fabric at Wolin viking festival last summer, it's a really fine white, hand woven wool with 2/1 twill, and very narrow which sets its own set of problems for the pattern. But even before that, the problem is that I don't feel I have enough data about what cut it should be. I was thinking of something like a Rus svita coat, knee-lenght with an opening to the waist, as it would be plausible for a reasonably wealthy Karelian man to wear. But are there any finds that support this? And what exactly is the cut for svita? Can it be lined? Is there waist seam? How long the sleeves can be?

I just ordered a book containing lots of interesting classifications of the finds from different Karelian grave sites, which also has a lot of sources as it is a Dr. thesis - but they're mostly in Russian. Booyah. Must I learn another language for this? *

2 kommenttia:

  1. Mitä mitä! Olet tehnyt sen kaulakorun? Mahtavaa! Mä katselin yhtenä iltana sitä Schvindtin kirjasta ja tuumin, että pitäisi tehdä.
    Ja sulle meinasin kutoa vyön siitä samasta kirjasta :D
    Kuvia sitten siitä kaulakorusta?

    VastaaPoista